Sektor przetwórstwa spożywczego odnotował gwałtowny wzrost zainteresowania spożyciem żywności pochodzenia roślinnego. Produkty „Vege” coraz mocniej zaznaczyły swój udział  w rynku żywieniowym. Rosnąca świadomość konsumencka wymusiła na producentach tradycyjnych wyrobów poszerzanie oferty o produkty alternatywne.

Strefa

PlantaLab - to strefa, w której łączymy świadomego konsumenta z producentem. Prowadzimy intensywne prace nad tworzeniem naturalnych systemów funkcjonalnych i właściwym ich wdrożeniem w obszarze żywności roślinnej.

Systemy

Dobór systemów wspierających procesy produkcyjne jest kluczowym wyzwaniem dla zespołu PlantaLab. Nasi specjaliści codziennie opracowują szereg innowacyjnych, naturalnych kompozycji funkcjonalnych wpływających na prowadzenie efektywnych procesów produkcyjnych.

Cel

Celem PlantaLab jest wspieranie przetwórstwa żywności w kierunku niezależnym od hodowli zwierząt i zmierzanie w kierunku optymalnego zrównoważenia gospodarki spożywczej.

Zespół

Zespół PlantaLab pracuje nad innowacyjnymi propozycjami dla przemysłu i biznesu spożywczego poprzez stały kontakt z producentami w celu poszerzenia oferty produktów opartych o surowce i dodatki roślinne i zwiększenia ich udziału w rynku żywności.

Optymalizacja

Każda innowacja oparta jest o dopasowanie jej do możliwości produkcyjnych, a szeroka wiedza naszych specjalistów pozwala wspierać producentów w optymalnym doborze linii produktów roślinnych.

Oferta

PlantaLab wspiera producentów poprzez tworzenie receptur i ścisłą współpracę z instytucjami badawczymi i ekspertami w dziedzinie produkcji żywności roślinnej w kraju i za granicą.